Blog

 

„|KARESZ HÜJE|
|GYÖNGYI HÜJE|
csak én vagyok okos
énnekem a segembe is felyem van.”
Weöres Sándor: Kisfiúk témáira
#
Macaron

Macaron

Franciaországban a kínai elnök tiszteletére tartott vacsora hagyományos pireneusi ételekből állt: fekete sertéssonka, báránylapocka, porcini gomba és helyi sajtok, azonban – a fokozódó geopolitikai helyzetre való tekintettel – az orosz tortát az utolsó pillanatban a nemzetközileg sokkal szalonképesebb áfonyás pitére cserélték – adta hírül a La Depeche portál.

A kínai delegáció inkább a szerencse-, semmint a szerencsétlen sütikhez szokott, de nem volt apelláta: a földgáz és Dosztojevszkij után az orosz desszertnek is mennie kellett, holott a menü már korábban egyeztetve volt. Az eset Rejtő Jenő tollára kívánkozna, de ő most éppen valahol a Don-kanyarban – hol máshol? –  lévő sírjában forog.

(Zárójel. Talán kevésbé ismert tény, de Alexandre Dumas ereiben afrikai vér is csordogált, lévén, hogy atyai nagyanyja színesbőrű rabszolga volt. Tőzsgyökeres erzsébetvárosiként Rejtő Jenőnek nem sok köze lehetett a fekete kontinenshez, mégis ő írta meg A három testőr Afrikában-t, míg Dumas-nak “csak” a Három testőr maradt.)

Annak idején a Grand Hotelben, amelyik köztudomásúlag a nagyvilági élet illúzióját képviselte a Szaharában, még megfért az asztalon nemzete képviseletében az orosz hússaláta. A nagy Levinnél tanult szakács azonban benne felejtett egy kevéssé használt lámpabelet, ezt pedig meglehetősen nehezményezte az úri közönség, amelyik délután öttől hatig verekedni szokott. A nagyvilági élet illúzióját Leila, az arab démon tette teljessé, akinek a kor és egy ideges benszülött zsebkése mély nyomokat hagyott az arcán, és aki egy tamburaszerű, irhával bevont hangszert ütögetett, amikor éppen nem egy távoli sarokba kuporodva pipázott sértődötten, mert a vendégek határozott állásfoglalása odakényszerítette. 

Ki hitte volna, hogy száz év múltán pont egy nyomorult torta fogja kiverni a biztosítékot csigaevőknél?

Macron és Hszi Csin-ping elnökök, illetve feleségeik értelemszerűen nem a szaharai Grand Hotelben, hanem a Hautes-Pirenees régióban található Col du Tourmalet síközpont “Etape du berger” éttermében vacsoráztak, a kínai-francia diplomáciai kapcsolatok 60., illetve Brigitte Macron asszony 71. évfordulója alkalmából.

A sajtó érdeklődésére az Artigarrede-ház, a betiltott orosz desszert titkát birtokló cukrászda tulajdonosa elmondta, hogy a Gateau Russe nevű torta receptje az 1920-as évekre nyúlik vissza, és a Krímben szedett mandulát használták hozzá.

(Zárójel. Aha. Pedig állítólag Brigitte nagyon szereti ezt a nyalánkságot. Arról viszont, hogy tamburán játszana és pipázna, nincs hiteles forrásból származó információ, de legalább kiderült, hogy a francia idegenlégiót Macron egy értelmes cél érdekében, azaz manduláért szalajtotta Ukrajnába.)

Nem tudjuk, hogy a last minute blueberry pie megfeküdte-e a kínai elnök gyomrát, mindenesetre a vacsora másnapján Belgrádba utazott, ahol részt vett az Egyesült Államok által napra pontosan 25 éve lebombázott kínai nagykövetség épületében tartott megemlékezésen. A támadásban három kínai állampolgár lelte halálát. A hetvennyolc napig tartó bombázásban több ezer szerb civil vesztette életét vagy sérült meg, hogy az 1944-es véres belgrádi húsvétot ne is emlegessük.

És ez csak Szerbia. Az amerikai pite azóta sincs betiltva, mi több, mozifilmek készültek róla.

Hszi Csin-ping a francia és a szerb elnökön kivül csak von der Leyent, Borrellt, Scholzot, Sunakot a teljesen elszigetelt magyar miniszterelnököt látogatta meg európai körútján. A menü tavaszi töltött káposzta volt mangalicával, kakaslevessel, Kedvessy-módra elkészített borjúsülttel és egy igazi hungarikummal, a Gundel-palacsintával, amit senki, csak a vacsoracsatás amerikai nagykövet kifogásolt.

Ha olvasta, és nem ölelgette volna Macron a három testőrt Afrikában, akkor ismerné Tuskó Hopkinst, Duron tábornokot és értené a következő párbeszédet:

- Hallottad, hogy Senki Alfonz leszerel?

- Igazán?

- Felülvizsgálatra jelentkezett. Alkalmatlan, általános testi gyengeségben szenved. És elveszi Yvonne-t! De ne törődj vele, a leány csak így akarja leplezni, hogy téged szeret…

Miért?

„A humor égszínkék celofánjába be lehet csomagolni a napi gondok elnyűtt és véres alkatrészeit.”


Bohumil Hrabal

Adatvédelem

A blog látogatásával kapcsolatban semmilyen információt nem tárolok, ennélfogva nem is osztom meg harmadik féllel. A cookie-k használata bármikor letiltható a böngésző beállításainak módosításával. A tartalmat szerzői jogok védik, hozzájárulásom nélkül nem tehető közzé az online vagy nyomtatott médiában.