Blog

 

„|KARESZ HÜJE|
|GYÖNGYI HÜJE|
csak én vagyok okos
énnekem a segembe is felyem van.”
Weöres Sándor: Kisfiúk témáira
#
L’amour toujurs

L’amour toujurs

Amint Kylian Mbappé elkezdett politizálni a foci-EB egyik sajtótájékoztatóján, rögtön lehetett sejteni, hogy nem lesz ennek jó vége. Arra viszont, hogy mindjárt az első meccsen betörik az orrát, ráadásul ezt egy színesbőrű labanc fogja művelni, hát, arra  – gondolom – kevesen számítottak...

Az anyai ágon algériai berber, apai ágon kameruni felmenőkkel rendelkező francia sztár a következőket találta mondani: “Osztozom azokban az értékekben, amelyeket Marcus képvisel. Sajnos a fiatalok jó része közömbös, de én felszólítom őket, hogy menjenek el szavazni. Büszke akarok lenni a hazámra, és azt akarom, hogy ez a haza képviselje az én értékeimet. Ez most fontosabb, mint az Ausztria elleni mérkőzés.”

(Zárójel. Marcus nem más, mint nagy tudású csapattársa, Marcus Thuram, aki tulajdonképpen az egészet kezdte. Őt onnan ismerhetjük, hogy két hónappal korábban megmogyorózta az Atletico Madrid egyik védőjét a BL-elődöntőben, tehát társadalomtudományokban keresve sem találhatnánk hitelesebb hozzáértőt.)

Nos, nagy volt a meglepődés, mert addig mindenki azt hitte, hogy a francia válogatott futballozni érkezett Németországba, és nem belpolitikai kérdésekről értekezni.

Azok az értékek pedig, amelyekben az ifjú Marcus és Kylian osztoznak, azok teljes mértékben megegyeznek Macron nemrégiben megbukott politikájával, ezért nyilvánvalóan arra kell használni a francia futballválogatott sajtótájékoztatóját, hogy biztassák a fiatalokat: szavazzanak a francia jobboldal ellen. Hát hogyne? Mikor Mbappé balszélső, Thuram pedig középcsatár? Különben is, miért riogatják állandóan a franciákat azzal, hogy lassan már nem tudnak rendesen megélni a fizetésükből, mikor Kylian most írta alá a csilliós szerződését Madridban? És mi az, hogy a franciák nem érzik magukat biztonságban a saját országukban, mikor rá és a Tuilleiráknál lévő palotájára testőrök hada és egy Leclerc tank vigyáz? Ja, és azt minimum elvárhatnák, ugyebár, az aranylábakért cserébe, hogy Franciaország képviselje  az ő értékeiket, és ne fordítva, neszpá?!

(Zárójel. Nagyobb összegbe lehetne fogadni arra, hogy – úgy az elődöntők környékén –  Emanuelle elindul izzadt fekete fiúkat szorongatni az öltözőben, és még az is benne van a pakliban, hogy Marcus keze is eljár majd egyszer-kétszer az ünneplés hevében…)

Addig is, Németország legolvasottabb focimagazinjából, a Kicker-ből értesülhettünk, hogy évek óta most először fog sor kerülni egy „rendes” futballtornára. Ugyebár a 2018-as VB Oroszországban volt és az – mint tudjuk – nem számít, a 2020-as EB-t a Covid tette tönkre, a katari VB pedig az emberi jogok eltiprásáról szólt, de íme, most végre itt az alkalom, hogy „a végletesen megosztott Európa egy hónapra megfeledkezzen a politikáról és a világháború előérzetéről, és élvezze a futballt, ami összehozza az embereket”.

Mi, a magunk részéről szívesen benne lettünk volna, de egyrészt Mbappéék nem hagyták, másrészt nagyon csípték a szemünket a sajtótájékoztatók hátterében, illetve a pályákon körbefutó Visit Qatar reklámtáblák. Ráadásul a  román szurkolók Putyinnal hergelték az ukránokat, akik ezen úgy megsértődtek, hogy inkább nem is akartak focizni, cserébe viszont szerveztek egy kiállítást a lerombolt rosztovi stadion elemeiből, amit korábban lőszerraktárnak használtak. És nem tovább, csak a nyitómeccsig kellett várni, hogy egy afgán migráns halálra késelje egy társát, majd betérjen egy békés kisváros utcájának egyik hátsó udvarára, ahol – a Kicker leírásának megfelelően – fegyelmezetten össze is gyűlt egy népesebb német család  meccset nézni. Őket is jól megszurkálta, majd angolosan(?) távozott. Később a rendőrség lelőtte. Egy másik afgán migráns a holland szurkolók közt vágott rendet baltával, ha egyszer már így osszehozta őket a futball szeretete. Hát nem? Őt is lelőtték. Mint ahogy a mannheimi rendőrgyilkos afgán migránst is lelőtték két héttel korábban.

(Zárójel. Ki gondolta volna, hogy Afganisztán kezdi a legerősebben a sorozatot, lévén, hogy ők még soha nem kvalifikáltak korábban Európa-bajnokságra?)

Az a kellemetlen kérdés is felvetődhet bennünk, magyarokban, hogy vajon hány töltényt lehetett volna venni kétszáz, majd további napi egy millió euróból, mert egyre inkább úgy tűnik, hogy migrációs kérdésekben az a filantróp és humánus megközelítés a fejlett nyugaton, hogy előbb beengedik és áldozatul esnek nekik, majd pedig lelövik őket, mint a kutyákat. Vagy EB-eket...

De térjünk is vissza a politika- és világháborús előérzetmentes németországi kontinensviadalhoz, és élvezzük egy pillanatra a stadionokban harsogó világslágereket, mint például a L’amour toujours-t, …, ja, azt pont nem, mert betiltották. Kiderült, hogy rasszista. És bevándorlásellenes. De sebaj, alles in ordnung, a gendersemleges WC-k üzembe álltak az EB idejére, és mindenki – aki még nem tudta eldönteni, hogy fiú vagy lány – használhatja azokat.

Csak tudnánk, lehajtják vagy felemelik az ülőkéket?

 

 

 

 

Miért?

„A humor égszínkék celofánjába be lehet csomagolni a napi gondok elnyűtt és véres alkatrészeit.”


Bohumil Hrabal

Adatvédelem

A blog látogatásával kapcsolatban semmilyen információt nem tárolok, ennélfogva nem is osztom meg harmadik féllel. A cookie-k használata bármikor letiltható a böngésző beállításainak módosításával. A tartalmat szerzői jogok védik, hozzájárulásom nélkül nem tehető közzé az online vagy nyomtatott médiában.