Blog

 

„|KARESZ HÜJE|
|GYÖNGYI HÜJE|
csak én vagyok okos
énnekem a segembe is felyem van.”
Weöres Sándor: Kisfiúk témáira
#
Kincsem

Kincsem

Korunk nagy elmélkedője, a boltíves homlokzatú Nagy Ervin színművész úr sóvárogva állapította meg a minap a diáktüntetések kapcsán, hogy: “Párizsban már égne az egész város...” Mondjuk, arra nem tért ki pontosan, hogy kiknek is kellene lángba borítania Budapestet, pedig ez lett volna az igazán érdekes, már csak a büntetőjogi besorolás miatt is.

Az is igaz viszont, hogy Párizsban könnyű helyen tartják a gyújtogatást. A jakobinusok nemes hagyományát követve évente kb. kétszer kerül rá sor. A közelmúltban rohamrendőrök, bevándorlók, sárga mellényesek és marokkói szurkolók is gyújtogattak felváltva, éppen ezért nem teljesen világos, hogy Budapest esetében kikre bízná ezt a demokratikus feladatot a nagyon Nagy Ervin.

Ha a tüntetőkre, akkor az erőszakra való felbujtás, ha a rendőrökre, akkor gyurcsányi nosztalgia is.

„Az ember igazságelviselő képessége a humornál kezdődik. Hiú nők, rossz politikusok, elbizakodott művészek rettegnek attól, hogy kinevetik őket” - írta egykor Hamvas Béla író, filozófus és esztéta, akire – való igaz – a róla fennmaradt fotók tanúsága szerint sohasem bíztak volna filmfőszerepet.

Jól mondta, aki mondta: a nehéz idők erős embereket szülnek, a könnyű idők gyengéket. Hamvas Béla felvidéki családját kitelepítették, ő maga két világháborúban is harcolt, német és orosz fogságból is megszökött, volt könyvtáros, cukrász és raktáros. Ja, és negyvennégyben zsidó munkaszolgálatosokat mentett élete kockáztatásával. Havi 760 forinttal ment nyugdíjba, de ilyen körülmények között is a XX. század egyik legkiemelkedőbb magyar gondolkodójává tudott válni..

Nagy Ervin művész úr, aki egyébként az orbáni dittatúrában és kulturális elnyomásban szerzett országos ismertséget, elbizakodottnak elbizakodott ugyan, de úgy tűnik, nem fél attól, hogy nevetségessé teszi magát. Nem vak, csak bátor, mint a cigány lova. Akaratlanul ugyan, de pont arra szolgáltat ékes bizonyítékot, aminek pont az ellenkezőjét szeretné sugallni mindenáron. Bizony, virágzó időket élhetünk, ha ő ennyire gyengécskére sikeredett.

Egy elbizakodott operetthuszár, aki Kincsem magas hátáról szeretné okítani a buta magyar népet. Gondolom, úgy van vele, hogy Tanárt és Királyt is játszott már, tehát megvan hozzá a képesítése, illetve a joga is.

Amikor pedig a közvélemény jelentős része körberöhögi, akkor áldozati pózba vágja magát és recski vagy szibériai deportálást vizionál magának, arról szemérmesen megfeledkezve, hogy pont az ő holdudvarának szellemi elődjei szabadították ránk a Gulágot, és nem fordítva.

(Zárójel. Érdekes, hogy a film és sport világából milyen sokan képzelik magukat mindenhez értő megmondóembernek. Persze, régi mese ez: jutalomfalatkák járnak, ha kánonban ugatsz.)

Apropó, jutalomfalatkák…

Az elhíresült széder-esti vacsorán Gyöngyösi Márton Jobbik elnök úgy ellopta a show-t, hogy a mellette ülő Nagy Ervinről alig esett szó. Pedig ott vacsorázott a főlistaíró mellett, mint … khm, élő és éhes nemzetbiztonsági kockázat.

Nagy hiba összetéveszteni a szerepet a színésszel, de a Kincsemben is megesett, hogy a telivér csodakancát herélt félvérek alakították. Képzeljük el egy pillanatra, hogy Blaskovich Ernő egykori ’48-as megbeszéli egy vacsorán balsorsának okozójával, von Oettingen báróval (aki éppen egy rendes magyar lószerszámra vágyik), hogy beáll hozzá zsoldba hivatásos felforgatónak. 

Lövésem sincs, hogy a művész úr tud-e a farkával zongorázni megegyezett-e a gázsiban, de nem lennék meglepve, ha az RTL Klub következő sorozatában, A Miniszterelnök-ben az ő haja zselésedne jó pénzért…

Miért?

„A humor égszínkék celofánjába be lehet csomagolni a napi gondok elnyűtt és véres alkatrészeit.”


Bohumil Hrabal

Adatvédelem

A blog látogatásával kapcsolatban semmilyen információt nem tárolok, ennélfogva nem is osztom meg harmadik féllel. A cookie-k használata bármikor letiltható a böngésző beállításainak módosításával. A tartalmat szerzői jogok védik, hozzájárulásom nélkül nem tehető közzé az online vagy nyomtatott médiában.