Blog

 

„|KARESZ HÜJE|
|GYÖNGYI HÜJE|
csak én vagyok okos
énnekem a segembe is felyem van.”
Weöres Sándor: Kisfiúk témáira
#
Kettő sima, kettő nádli

Kettő sima, kettő nádli

A 222-es sorszámmal ellátott hölgy nem más, mint Ylva Johansson svéd belügyi biztos, aki az Európai Parlament minapi ülésén nyíltan belekötött főnöke, Ursula von der Leyen bizottsági elnök asszony évértékelőjébe.

Tekintettel arra, hogy – valószínűleg a demokratikus, európai értékek miatt – a beszéd szar semmitmondó és harmatgyenge volt, a világsajtót ez a fotó járta be. Volt, aki arról írt, hogy a kötögetés valójában segít koncentrálni és a belügyi biztos régi szenvedélye, volt, aki arról, hogy milyen békés, családias légkörben zajlott az esemény, de olyan is, aki arról, hogy Ylva asszony tulajdonképpen így érzékeltette, hogy nem ért egyet az elhangzottakkal.

(Zárójel. A különbségek valószínűleg abból adódtak, hogy ki honnan szerzi be a mikroadományait működéséhez szükséges lóvét: a globális befektetési alapokból, a multiktól vagy más, éppen soros szervezetektől.)

Mondjuk azt, hogy Ylva Johansson ellenvéleményt fogalmazna meg elnökasszonnyal szemben, kötve hisszük meglehetősen kétkedve fogadnánk. A belügyi biztos még a 80-as években kezdte politikai pályafutását a svéd kommunista pártban, majd a balos szociáldemokrata utódpárt színeiben lett uniós belügyi biztos. Ursulával pedig egy követ fújnak, különben nem lenne a csapatában.

Ha nekünk, magyaroknak, annyi eszünk lenne, mint a svédeknek és tömegesen szavaznánk az MSZP-re vagy a DK-ra, akkor láthattuk volna Bangónét lekvárt főzni, vagy Gurmai Zitát kocogni az asztalok körül.

Vagy Gréczy Zsoltot kézimunkázni az asztal alatt…

(Zárójel. És ha már Ursula szóba került. Az év elején egy kóbor farkas megette von der Leyenék családi kedvencét, a Dolly névre hallgató pónilovat. Nosza, elnök asszony rögvest levélben fordult az Európai Néppárt törvényhozóihoz, hogy vizsgálják felül a farkasok védettségi státuszát Európában. Csak halkan kérdem: miért nem viszünk ki csendben egy medvét Székelyföldről a lakóövezetébe? Ismerek valakit, aki meg tudja csinálni…)

De ne legyünk igazságtalanok, Ylva asszony messzemenően kiérdemelte az Unió belügyi biztosságát. Több megnyilatkozásában is kifejtette, hogy a romló demográfiai adatok miatt Európának kimondottan szüksége van a bevándorlásra, ezért folytatni kell a migráció útvonalainak kiépítését, a tagállamoknak pedig el kell fogadniuk a menekültek újraelosztásának rendszerét: évente egymillió migráns nem akkora teher az Uniónak, mint ahogy azt néhányan állítják.

Mindeközben – odahaza Svédországban – példanélküli, véres bandaháborúk és leszámoláshullámok zajlanak a migránsok között. Ezt maga a svéd országos rendőrfőkapitány mondta a minap egy kétségbeesett hangvételű sajtótájékoztatón, miután egy héten belül több halálos lövöldözés is történt a skandináv országban. A svéd rendőrség adatai szerint 2022-ben 90 robbantást és 101 robbantási kísérletet, valamint 391 lövöldözést (45 halálos) jegyeztek fel, ezt idén már augusztusban sikerült túlszárnyalni 109 robbantással és 62 áldozattal.

(Zárójel. Mindezt amúgy a NATO-tagságra való felkészülés jegyében tartott folyamatos hadgyakorlatozásnak is felfoghatnák, ha minket kérdeznek. Ők viszont – működő magyar demokrácia híján – Gulyás Marcitól tájékozódnak…)  

Mindenesetre, ha a világ általuk (is) lerabolt részein valakik még tétováztak elindulni felénk, akkor – a fotót látva – most egészen biztos nekiállnak pakolni, mondván: ha ez az ülő kacsa a békésen kötögető nagyi az Unió belügyi biztosa, akkor nekünk mindenképpen ott a helyünk.

És nincs messze az az idő, amikor biztos asszony saját kikötővel rendelkező villájába – amelyik most még kellően messze található a no-go zónáktól – bekopog néhány mandulaszemű fiatalember és udvariasan kitessékelik a svéd éjszakába.

Szerencsére lesz elég sapka, sál és fuszékli a komódban…

Miért?

„A humor égszínkék celofánjába be lehet csomagolni a napi gondok elnyűtt és véres alkatrészeit.”


Bohumil Hrabal

Adatvédelem

A blog látogatásával kapcsolatban semmilyen információt nem tárolok, ennélfogva nem is osztom meg harmadik féllel. A cookie-k használata bármikor letiltható a böngésző beállításainak módosításával. A tartalmat szerzői jogok védik, hozzájárulásom nélkül nem tehető közzé az online vagy nyomtatott médiában.