Blog

 

„|KARESZ HÜJE|
|GYÖNGYI HÜJE|
csak én vagyok okos
énnekem a segembe is felyem van.”
Weöres Sándor: Kisfiúk témáira
#
Bulis Boris

Bulis Boris

A “zellentámadásoktól” és más harctéri rablómeséktől hónapok óta hangos nyugati média végre egy mérvadó és fontos ukrán vonatkozású hírt is közölt a minap: Hollandiában részegen oszlopnak csapódott autójával egy férfi, aki a volt angol miniszterelnök, Boris Johnson – az ukrán hatóságok által kiállított(?!) – jogosítványával igazolta magát.

A vezetői engedélyt 2019-ben állították ki és 3000 decemberéig érvényes.

(Zárójel. Jellemző a holland rendőrség éberségére, hogy a férfi – miután megtagadta az alkoholszondás vizsgálatot – elmenekült a helyszínről. Valós kiléte a mai napig ismeretlen. Ráadásul a rendőrség szóvivője, egy bizonyos Thijs Damstra tudni vélte, hogy az igazi Boris nem tartózkodott Hollandiában az incidens idején. Azóta sem derült ki, hogy milyen cuccot szív komolyan gondolta-e…)

Szerintem pedig Boris Johnson volt. Róla tudjuk, hogy nem veti meg az alkoholt és botrányosan kormányoz, mindezek tetejébe pedig a felelősség elől is szeret megfutamodni, ráadásul komoly ukrajnai kapcsolatokkal rendelkezik.

Simán kiállíthattak neki egy jogosítványt.

(Zárójel. És angolosan távozott. Különben is: ki lenne az az őrült, aki az ő fotóját választja egy hamis jogosítványhoz?)

Bulis Borist az alkohol tette Nagy-Britannia miniszterelnökévé, és az alkohol is váltotta le. Egy angliai közvélemény-kutató cég vezetője azt mondta egyszer: „Mindig is az volt a helyzet, hogy az emberek inkább ittak volna meg egy sört Boris Johnsonnal, mintsem rábízzák a gyereküket.”

A Covid-lezárások alatt tartott Downing Street-i illegális bulik aztán betették az ajtót: az emberek felháborodtak. Nem azon, hogy vedel (Angliában ez előny!), hanem azon, hogy - amíg hatvanhétmillióan otthon kénytelenek inni - addig Boris megteheti ezt társaságban, és ez megbocsáthatatlan bűnnek számít a pub-kultúrában.

Pedig Boris még azt is megúszta, hogy Fülöp herceg temetésének előestéjén is tivornyázott a munkatársaival, amiért aztán „mély és keserű megbánást” tanúsítva kért bocsánatot a királynőtől. Az emberek jobban szórakoztak a magyarázkodásán, mint amennyire dühítette őket a botrány.

Később aztán az Egyesült Királyság konzervatív párti miniszterelnökének Operation Save Big Dog (Nagykutyamentő-művelet) kódnéven kezdett hatalommentő akciója is sikertelennek bizonyult.

Bulis Borisnak mennie kellett.

(Zárójel. Nagy-Britanniában a konzervatív azt jelenti, hogy kevésbé hülye divatos, mintha munkáspárti lenne, de a lényeg ugyanaz.)

Ameddig hivatalban volt, visszafogta magát, de most – úgy tűnik – bedobta a lovak közé a gyeplőt: Bulis Boris részegen, hamis ukrán papírokkal száguldozik a németalföldi éjszakában.

Nem lesz ennek jó vége!

Miért?

„A humor égszínkék celofánjába be lehet csomagolni a napi gondok elnyűtt és véres alkatrészeit.”


Bohumil Hrabal

Adatvédelem

A blog látogatásával kapcsolatban semmilyen információt nem tárolok, ennélfogva nem is osztom meg harmadik féllel. A cookie-k használata bármikor letiltható a böngésző beállításainak módosításával. A tartalmat szerzői jogok védik, hozzájárulásom nélkül nem tehető közzé az online vagy nyomtatott médiában.