Blog

 

„|KARESZ HÜJE|
|GYÖNGYI HÜJE|
csak én vagyok okos
énnekem a segembe is felyem van.”
Weöres Sándor: Kisfiúk témáira
#
A bosszúpromó

A bosszúpromó

Lassan tizenöt éve próbálom győzködni – sikertelenül, persze – a feleségemet, hogy ismerje be: megfogta velem az Isten lábát. Aztán felbukkan Magyar Péter és egy szempillantás alatt elvégzi helyettem a sziszifuszi munkát. 

Az a helyzet, hogy a hangfelvétel közzétételének percétől mi, nős férfiak, mindannyian jobb embernek számítunk a feleségeink szemében, és ez kizárólag a baloldal új messiásának az érdeme. Ráadásul mindezt egy olyan megváltónak köszönhetjük, aki – a nekünk tett szívesség mellett – képes röpke egy perc ötvennégy másodperc alatt mindenkihez eljuttatni az örömhírt, miszerint Magyarországon kiválóan működik a jogállam. Mi több, bebizonyítja, amit persze már mindenki sejtett, hogy a nőkkel szembeni vagy családon belüli erőszak csak akkor üti ki a biztosítékot a baloldali agyféltekékben, ha abból politikai haszon remélhető, és még arra is marad ideje, hogy felhívja a gazdasági szereplők figyelmét a dollár vásárlóerejének a gyengülésére.

Ha csak ennyire és ilyenekre futja...

(Zárójel. A sors iróniája, hogy Varga Judit miniszter asszony – nyilvánvalóan – nem tudott  a hangfelvételről, mert ha lett volna tudomása, akkor minden bizonnyal kiviszi Brüsszelbe és lejátssza a jogállamiság felkent papjainak. Sírva könyörögtek volna bocsánatért, hogy nehogy megmutassa másoknak is, mert rossz fényt vetne rájuk és a lányokra, Ursulára és Évára.)

Hadd foglaljuk össze dióhéjban Nagy Ervin művész úr és a vak komondoroknak szövegértési kihívásokkal küszködő társainak, mi is derül ki a hangfelvételből, amelyről azt ígérték előzetesen a híveknek, hogy le fogja leplezni a maffiaállamot. Nos: kormányzati körökben észlelik, Völner nem jó irányba megy. Először figyelmeztetik, (országgyűlési képviselőként mentelmi joggal rendelkezett, ezért ez kötelező - megjegyzés tőlem), majd mikor az hatástalan marad, az arra hivatott szervek eljárnak vele szemben, folyamatosan megfigyelik és gyűjtik a terhelő bizonyítékokat a – jelzem – kormánypárti politikus ellen. A dokumentumok nem egy helyen, és nem egy példányban vannak kezelve, így nem is lehet őket egyoldalúan és végérvényesen manipulálni, erre még a legfőbb ügyész sem képes. Sőt, az ügy már túl van a vádemelésen és tárgyalási szakaszába érkezett.

A sokadik beharangozott atombomba földet ért, és akkorát szólt, mint egy lepkefing álom a költő szívében, de legalább megtudhattuk, hogy nálunkfelé a hatalmi ágak olyan alaposan szét vannak választva, mint a Varga-Magyar házaspár.

(Zárójel. E helyről is erőt, kitartást a miniszter asszonynak és a gyerekeknek.)

Ha így működik egy maffiaállam, holnaptól nyugodtan be lehet iratkozni a Camorrába, ott legalább tiszteletben tartják a családi értékeket. 

És akkor meg is érkeztünk az ügy érdemi részéhez.

A történet első lényeges hozadéka az volt, hogy a többi bosszúpromós vacsoravendég úgy pánikolt a féltékenység, az irigység és a megfelelési kényszer között, hogy öröm volt nézni. A másik pedig az, hogy még az idvezülést elnyert férjek is összezártak, nem beszélve a feleségekről, és nagyjából úgy viszonyulnak az új Péterhez, mint kovács a megmunkálásra váró vasdarabhoz.

(Zárójel. Sokaknak feltűnhet, hogy a Péter névre hallgató tanítványok – valami furcsa okból kifolyólag – erősen felülreprezentáltak ezekben az újvilági testamentumokban. Csak így, kapásból: volt ugye a háromperkettes, aztán a ládikás narkós, később a parizeres házasságszédelgő, majd a bolondgombaevő porszívóügynök, most pedig itt van ez az asszonyszomorító köpönyegforgató. Ennyi hul(l)ahopp táncost messiást egy rakáson nemigen látni a világ más részein.)

A haladó sajtó, amelyik rendszerint háttal szokott beállni a némafilmeket vetítő autós moziba, természetesen rögtön messiást kiáltott. Csak idő kérdése, persze, de azt még nem hallottuk, hogy Péterünk meg tudja-e szaporítani a kenyeret, borrá tudja-e változtatni a vizet, vagy legalább járni tud-e rajta, az viszont hótziher, hogy ilyen gyorsan vihart lecsendesíteni és ennyi embert kigyógyítani a betegségből nemhogy a neves elődöknek, hanem még a magasságos Jézus Krisztusnak sem sikerült volna.

A Nagyhetet éljük, az áldozócsütörtök még odébb van, úgy negyvenegynéhány napra. Az viszont már most tisztán látszik, hogy a mennybemenetel nem fog összejönni az legújabb messiásnak sem, mert nincs az a Szentlélek, aki bárkit is fel tudna emelni ebből a förtelemből.

Esetleg a következőt. Nem lesz könnyű, ezek mindig alul tudták múlni az előzőt...

 

 

Miért?

„A humor égszínkék celofánjába be lehet csomagolni a napi gondok elnyűtt és véres alkatrészeit.”


Bohumil Hrabal

Adatvédelem

A blog látogatásával kapcsolatban semmilyen információt nem tárolok, ennélfogva nem is osztom meg harmadik féllel. A cookie-k használata bármikor letiltható a böngésző beállításainak módosításával. A tartalmat szerzői jogok védik, hozzájárulásom nélkül nem tehető közzé az online vagy nyomtatott médiában.