Blog

 

„|KARESZ HÜJE|
|GYÖNGYI HÜJE|
csak én vagyok okos
énnekem a segembe is felyem van.”
Weöres Sándor: Kisfiúk témáira
#
Az ígéret földje

Az ígéret földje

Az Izraelből és a Gáza-i övezetből érkező képsorokhoz és hírekhez csak az együttérzés szavaival, részrehajlás nélkül illene viszonyulni. (Gyorstalpaló harvardi diákok, nyugat-európai széplelkek, kivénhedt pornószínésznők és videójátékokon képzett templomos lovagok számára, akik Free Palestina-ra vagy Justice for Israel-re cserélték a profilképüket…)

A kereszténynek mondott nyugati világ mára majdnem mindent elfelejtett, amire – elsősorban saját érdekében – emlékeznie kellene. Elsősorban a kereszténységére. Elfelejtette, hogy Jézus kereszthalálával az Úr kiváltotta őket a zsidó-arab konfliktusból, így tulajdonképpen megfelelő rálátásuk is lehetne az egészre. Legfőképpen arra, hogy semmi értelme Facebook-bejegyzéseken keresztül követelni Palesztina felszabadítását. Egyfelől azért, mert – államaiknak és kormányaiknak köszönhetően – bőven van, aki megtegye ezt helyettük az utcán, ráadásul jóval határozottabban és több kötődéssel a probléma iránt. Másfelől pedig mondjuk azért, mert – még a rómaiak által elnevezett – Palesztina nem csak a Gáza-i övezetet és Ciszjordániát, hanem Izraelt is magába foglalja.

Újfent bebizonyosodik azonban, hogy a világon az ész van a legjobban elosztva, mert még senki sem reklamált, hogy neki valamivel kevesebb jutott volna.

(Zárójel. Amennyiben harvardi diák szülője lennék, erősen elgondolkodnék a tandíjon. Ha a csemetém azokkal a terroristákkal helyezkedik közös álláspontra, akik előszeretettel éppen az ők woke-nyakacskájukat szegnék meg a leghamarabb, akkor bizony ablakon kidobott pénznek tartanám.)

Az ígéret földjére sohasem az volt a jellemző, hogy tudományosan igazolt történelmi tények vagy megalapozott régészeti kutatások eredményei gyakorolnák a legnagyobb hatást.

Válaszokért a Teremtés könyvében érdemes keresgélni, foglaljuk is össze a Facebook-huszárok értelmi szintjén.

Nos, Terah fiát, Ábrahámot – akit az arab világ Ibráhimnak ismer – a judaizmus és az iszlám is az ősatyjának tekinti. Mint ismeretes, az Úr neki és leszármazottainak ígérte Kánaán földjét.

És ez lesz később minden baj forrása.

Ismáél, Ábrahám elsőszülött fia házasságon kivül, egy Hágár nevű szolgálótól született, a lányt ráadásul Ábrahám felesége (rossznyelvek szerint féltestvére), a már terméketlen Sára szervezte be béranyának. Másodszülött fia Izsák névre hallgatott, de ő – meglepetésre – magától Sárától született, mikor Ábrahám a századik, felesége pedig a kilencvenedik évét töltötte(!).

(Zárójel. Gyengébbek megtekinthetik a Netflixen A szolgálólány meséjét és/vagy A Bridgerton-család történetét.)

Ismáél egyik leszármazottja maga Mohamed próféta lesz, Izsák egyik utódja pedig Jákob, azaz Izráel, akitől a 12 izraeli törzs származik.

Sára és Ábrahám közös gyermekének, Izsáknak a megszületése megpecsételte Hágár és Ismáél sorsát. Sára arra kérte ugyanis férjét, hogy száműzze a kis kurvát és fattyát az egyiptomi szolgálólányt és gyermekét a sivatagba. Ábrahám az Úr tanácsát meghallgatva – aki érthető módon nem akart konfliktusba keveredni egy (ráadásul erősen korosodó) hős anyával –  kenyeret és vizet adott Hágárnak, majd elzavarta őket a táborából.

Az iszlám tanítása szerint Ábrahám jogos örököse nem Izsák (születésének körülményei amúgy is gyanúsak), hanem elsőszülött fia, Ismáel, így az ígéret földje nem a zsidóknak, hanem az araboknak járna.

(Zárójel. Érdekes, hogy Ismáél és Izsák nem ellenségeskedtek egymással életükben, apjukat is közösen temették el a Makpelá-barlangba, ahol Sára is nyugszik, és ami a mai napig közös zarándokhely zsidók és arabok számára.)

Ábrahám 175 évig élt, és valószínű ezért nem tudták a fiai lejáratni a hagyatéki tárgyalást. Emiatt pedig felmenőik azóta is a büntető törvénykönyv alapján vitatják a kiválasztott nép és az ígéret földjének tulajdonviszonyát.

Napnál is világosabb, hogy egyik fél sem fog visszatérni a polgári perrendtartáshoz, és osztozni vagy lemondani Istentől származtatott jussának egy darabkájáról sem.

(Zárójel. Netflix: Briliáns elmék, Shin, a válóperes ügyvéd vagy Az igazság ára.)

Az oroszgyűlölőből zökkenőmentesen antiszemitává, az emberi jogok élharcosából zavartalanul iszlámbaráttá, netán az eltörlés-kulturistából gördülékenyen zsidó kolonizációs mozgalmárrá vedlett agyalágyultaknak képmutatóknak profilképeknek pedig üzenjük, hogy a konfliktusnak nem volt, nincs és nem is lesz megoldása.

Bármit is ígér az Ábrahám korához erősen közelitő ember, aki szundikálás közben néha Istennek (is) képzeli magát.

Ami viszont van és lesz nektek, az a szárnyas kapukon keresztül sikeresen importált, különbejáratú no-go zónátok Gázátok.

Talán erről kéne posztolgatni!

Miért?

„A humor égszínkék celofánjába be lehet csomagolni a napi gondok elnyűtt és véres alkatrészeit.”


Bohumil Hrabal

Adatvédelem

A blog látogatásával kapcsolatban semmilyen információt nem tárolok, ennélfogva nem is osztom meg harmadik féllel. A cookie-k használata bármikor letiltható a böngésző beállításainak módosításával. A tartalmat szerzői jogok védik, hozzájárulásom nélkül nem tehető közzé az online vagy nyomtatott médiában.