Blog

 

„|KARESZ HÜJE|
|GYÖNGYI HÜJE|
csak én vagyok okos
énnekem a segembe is felyem van.”
Weöres Sándor: Kisfiúk témáira
#
A medve nem játék

A medve nem játék

Az elmúlt hetekben egy népszerű tiktoker valóságos lavinát indított el a médiában, mikor nőket kérdezett arról, hogy egy férfival vagy egy medvével találkoznának szívesebben egy sötét erdőben…

A tiktoker nyilvánvalóan nem Székelyföldön tette fel a kérdést, ahol közelről láttak erdőt is, medvét is, ráadásul a TikTok-ról is az ugrik be elsőre, hogy a tyúkoknak ártott meg a meleg és nem a fehérnépeknek, mert a medvék nyertek, méghozzá több testhosszal.

Ez tulajdonképpen mindegy is lenne, mindenki úgy hülye, ahogy akar, ha a kultúrimperializmus és radikálfeminizmus rikácsoló torkocskái nem kaptak volna rögtön diftériát világszerte, és nem kezdték volna el végeláthatatlan picsogásban elmélkedésekben megindokolni az eredményt.

(Zárójel. Rögtön szögezzük le, hogy jelen szösszenet – bár úgy tűnik – nem a nőkről, hanem a tyúkeszű, hibbant szüfrazsettekről szól.)

Édes anyanyelvünkön magyarországi zászlóshajójuk, a wmn.hu szólalt meg…

Hát persze, hogy a medve nyert – írja a wmn.hu publicistája – mikor becslések alapján globálisan minden harmadik nő tapasztalt már fizikai vagy szexuális erőszakot férfiak részéről, míg a medvetámadások, különösen a halálos kimenetelűek, nagyon ritkák. Kutatások igazolják, hogy 2000 és 2015 között mindösszesen 664 támadás történt a barna medve elterjedésének három fő területén: Észak-Amerikában 183, Európában 291, Oroszország, Irán és Törökország területén pedig 190. Ezzel szemben csak Magyarországon minden ötödik nő szenved el fizikai erőszakot a partnerétől, és havonta legalább három nőt gyilkol meg férje vagy volt férje, élettársa vagy volt élettársa, barátja vagy volt barátja, alkalmi partnere.

Teljesen érthető tehát – folytatja a women –, hogy a nők úgy gondolják: a legrosszabb, amit a medvék tehetnek velük, az az, hogy megölik őket. Ha pedig túlélnék és elmesélnék, hogy medvetámadás áldozatául estek az erdőben, akkor azt elhinnék nekik, szemben azzal, ha egy férfi tette volna ugyanezt. Ha pedig mégis megölné őket a medve, akkor nem kapnák az arcukba, hogy biztos élvezték a támadást, és – személyes kedvencem – „ha megtámadna egy medve, egy ártatlan állat áldozatává válnál, amely nincs tudatában annak, hogy rosszat tesz.”

(Zárójel. Elhíresült filmjelenet, mikor egy nő megkérdezi a Jack Nicholson által játszott karaktert: ugyan honnan ért úgy a nők nyelvén? A jó öreg Jack pedig azt feleli, hogy tulajdonképpen férfiakat képzel maga elé, csak kiveszi belőlük az ésszerű gondolkodást.)

A cikk szerzőjét és lelkes követőit valószínűleg nem zavarja az az aprócska tény, hogy ha számszerűen ugyanannyiszor találkoznának a nők medvékkel, mint férfiakkal, akkor a sarki Rossmann-ig sem jutnának el, mint ahogy az sem, hogy egy hullát nemigen szokott már érdekelni, hogy a gyilkos előre megfontolt szándékkal vagy hirtelen felindulásból követte el a bűncselekményt. És az sem, hogy egy – vagy több! – fekete zsákba összegyűjtve mennyire tűnnek szavahihetőnek...

Aztán, túlélt medvetámadást nem azért hisz el kivétel nélkül mindenki, mert azt medve, és nem férfi követte el, hanem azért, mert – többéves rehabilitáció formájában – meglehetősen egyértelmű bizonyítékok állnak rendelkezésre. Nem beszélve arról, hogy nemigen lehet tíz-húsz évvel később előhozakodni vele, mikor eszükbe jut, hogy be kellene perelni az elkövetőt. Medvéket lehet látni rácsok mögött, de inkább állatkertekben, semmint büntetésvégrehajtási intézményekben, és kártérítést vagy hallgatási díjat is a lehető legritkábban szoktak fizetni.

(Zárójel. A medvéket persze senki sem kérdezte, pedig – a nőkkel ellentétben – ők meglehetősen sokat tartózkodnak az erdőben. Valószínűleg ők is a nőket választották volna, mert a férfiak általában puskával a kezükben fordulnak elő arrafelé. Ha pedig a férfiakat kérdik, ők is a medvéket választják. Mégis, kik elől menekültek ki vadászni az erdőbe?)

Aztán azzal a kínzó kérdéssel is magunkra maradtunk, hogy ugyanezek a radikálfeministák mégis miért akarnak veszélyes, fehér férfiakat – ráadásul álruhában – óvodákba, női vécékbe és sportöltözőkbe beengedni, ahelyett, hogy inkább ártatlan barnamedvéket küldenének oda, amelyek nincsenek tudatában annak, hogy rosszat tesznek?

Mint ahogy azzal is, hogy hol a fészkes fenében volt a wmn.hu és a cikk szerzője, mikor fény derült Poloska Peti bántalmazásaira?

(Zárójel. Fizetett szabadságon biztosan nem, mert inkább arról értekezett, hogy ezer betegből kettővel több maradna életben, ha női orvos kezelné őket.(?!) Nem tudni, hogy az ezerbe beleszámolta-e a medvetámadásokat, mindenesetre – a fotóján látható kis karika alapján, amit az orrában visel – a medvék iránti elkötelezettsége megkérdőjelezhetetlen.)

Szeretettel várjuk Székelyföldön egy pálinkára, hátha ragadna rá valami egy szabadon választott kocsmában egy tetszőleges beszélgetésből:

- Hallottad-e, kicsibarátom, hogy mostantól a férfiak a veszélyesebbek a fehérnépekre nézve, s nem a medvék. Bémondta valami volumen s a tiktakk es…

- Mennyelna! S akkor Csíksomlyón métt a három barnamedvét, s nem Sanyiékot lőtték meg pünkösdkó?

- Ejisze azé, te, me nálunkfelé a sör még mosse’ alkohol…

 

 

 

Miért?

„A humor égszínkék celofánjába be lehet csomagolni a napi gondok elnyűtt és véres alkatrészeit.”


Bohumil Hrabal

Adatvédelem

A blog látogatásával kapcsolatban semmilyen információt nem tárolok, ennélfogva nem is osztom meg harmadik féllel. A cookie-k használata bármikor letiltható a böngésző beállításainak módosításával. A tartalmat szerzői jogok védik, hozzájárulásom nélkül nem tehető közzé az online vagy nyomtatott médiában.