Blog

 

„|KARESZ HÜJE|
|GYÖNGYI HÜJE|
csak én vagyok okos
énnekem a segembe is felyem van.”
Weöres Sándor: Kisfiúk témáira
#
Kawa-szaki

Kawa-szaki

A japánokat általában előzékeny, udvarias és türelmes népségnek ismerjük. Valószínűleg ezért nem érkezett még hír arról, hogy agyonütötték és hátravitték volna a ganyédombra elmarasztalták volna a Liberális Demokrata Párt színeiben megválasztott miniszterelnöküket.

Kisida Fumio japán miniszterelnök azt mondta ugyanis a minap, a Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombák 78. évfordulóján tartott megemlékezésen, hogy mindig is Oroszország jelentette a nukleáris fenyegetést a világra.

Én nem emlékszem, hogy Moszkva hivatalosan egyszer is fenyegetőzött volna atomfegyver bevetésével, mint például a közelmúlt brit miniszterelnöke, Liz Truss. Hacsak nem vesszük alapul Nyikita Hruscsov szovjet pártfőtitkár dédunokáját, aki a New York-i The New School nemzetközi kapcsolatok tanszékének professzora és a Project Syndicate szerkesztője. Nina asszonyság azt találta mondani a BBC-nek, hogy Putyin az atombombát is be fogja vetni, hogy megnyerje a háborút, és hogy dédapja ezt a támadást „aljasnak és megvetendőnek” tartaná.

Ja, így már világos…

Ráadásul Japán augusztus végére tervezi, hogy megkezdi a fukusimai atomerőműből a radioaktív víz óceánba engedését.

Nem tudni, mit hoz a jövő, de mi – pincsik és struccok – a rómaiak óta tudjuk, hogy a történelem az élet legjobb tanítómestere. A történelem pedig azt tanítja nekünk, hogy mindmáig az Egyesült Államok az egyetlen ország a világon, amelyik nukleáris fegyvert vetett be egy másik ország – történetesen Japán – ellen. A gonoszságukra jellemző, hogy az atombombák ledobása előtt elfelejtették figyelmeztetni Hirosima és Nagaszaki civil lakosságát, holott a hagyományos légicsapások előtt ez mindaddig szokásos volt.

(Zárójel. A kis Kisida a New York-I Queens-ben végezte általános iskoláit, mert a papa ott dolgozott kiküldetésben. Bombázásokkal kapcsolatos képzettségét így később, a hollywoodi történelemhamisító produkciókból, a Pearl Harbor-ból, illetve a nemrég megjelent Oppenheimerből szerezhette, amelyeknek az a fő jellemzőjük, hogy míg a Csendes-óceáni katonai támaszpont elleni japán légicsapást feldolgozó film tele van amerikai áldozatokkal, addig a Hirosimára és Nagaszakira ledobott amerikai atombombák negyedmillió civil áldozatából egyetlen egy sem szerepel a szintén három órás box office-ban.)

Kisida Fumio – akinek választókerülete ráadásul Hirosimában van – szerencséjére még nem élt akkoriban, de igazán kihúzhatná a fejét Amerika hátsójából tudhatná, hogy Amerika azóta Vietnámot, Irakot, Szerbiát, Afganisztánt (és még sorolhatnánk) is bombázta, ahol meglehetősen slendrián módon bántak az emberi életekkel.

És ami a legmegdöbbentőbb: ezen országok egyikétől sem kért még hivatalosan bocsánatot!

Kisida Fumio-nak ez még nem esett le. Pedig külügyminiszter volt, amikor 2016-ban Barack Obama akkori amerikai elnök egy G7-es találkozó alkalmából meglátogatta az áldozatok múzeumát Hirosimában és – Michelle galamblelke ide vagy oda – elfelejtett elnézést kérni.

Röpke három hónapja, hogy a szintén G7-es csúcsra érkezett Joe Biden is ellátogatott a múzeumba, de ő sem kért bocsánatot a legnagyobb amerikai háborús bűnért.

Az említett két amerikai elnököt és a japán miniszterelnököt az köti össze, hogy mindhárman liberálisok, demokraták és becstelenek. Jó, mondjuk Joe bácsi szita agyú is, ez némiképpen enyhítő körülménynek számít.

(Zárójel. Biden valószínűleg összekeverte Hirosimát az amnéziával, Obamát Alabama-val, Japánt pedig Ománnal. Utána felovasta a súgógép utasításait és lazán kezet rázott a levegővel, majd megrágcsálta egy kislány ruháját és ruganyosan leesett a szőnyeg széléről.)

Kisebb, de viszonylag tisztességes összegben le merném fogadni, hogy a cseresznyefák nem fognak kétszer virágozni addig, amíg újra amerikai atombombák érkeznek a felkelő nap országába, csak ezúttal nem ledobni, hanem telepíteni fogják azokat.

Ellentételezésként pedig Joe (és Gréta) zöld lámpát fog adni a radioaktív víz kiöntésének...

Jellemző, hogy Kisida Fumio a holland Orange-Nassau-rend lovagi nagykeresztjének birtokosa, olyan gyanús alakok társaságában, mint a házasságán kívül született gyermekét csak a DNS-teszt hatására elismerő volt belga király, vagy a diplomáját plagizáló LGBTQ-lobbista luxemburgi kormányfő, akit – újsághírek szerint – még az anyja is utál.

Kisida Fumio édesanyját Yuko-nak hívják. Minden bizonnyal egy tisztességben megőszült asszony, akit egyáltalán sem emlegetnénk, ha a fia nem lenne lenne ekkora nagy maszlag szaki…     

Miért?

„A humor égszínkék celofánjába be lehet csomagolni a napi gondok elnyűtt és véres alkatrészeit.”


Bohumil Hrabal

Adatvédelem

A blog látogatásával kapcsolatban semmilyen információt nem tárolok, ennélfogva nem is osztom meg harmadik féllel. A cookie-k használata bármikor letiltható a böngésző beállításainak módosításával. A tartalmat szerzői jogok védik, hozzájárulásom nélkül nem tehető közzé az online vagy nyomtatott médiában.