Blog

 

„|KARESZ HÜJE|
|GYÖNGYI HÜJE|
csak én vagyok okos
énnekem a segembe is felyem van.”
Weöres Sándor: Kisfiúk témáira
#
A birodalom visszanyal

A birodalom visszanyal

Évszázadokon keresztül tartotta magát a mondás, miszerint Isten sohasem hagyja sötétségben a briteket. Ja, és óvja a királynőt/királyt.

Mindig volt egy olyan gyarmatuk, ahol éppen sütött a nap.

Az egyik például a mai Pakisztán. A világ ötödik legnépesebb országa és a második legnagyobb muszlim közössége. A másik India. A hetedik legnagyobb és második legnépesebb ország a Földön. Két világvallás – a hinduizmus és a buddhizmus – hazája.

(Zárójel. Pakisztán és India között húzódik a Pandzsáb tartomány. Hinduk és muszlimok is lakják.1947-ben állapodtak meg arról Londonban, hogy ezt a tartományt kettéosztják. Ennek később még lesz jelentősége…)

Pakisztán és India is atom- és gazdasági nagyhatalmak, de közben analfabetizmussal, alultápláltsággal (néha éhínséggel), illetve túlnépesedéssel küszködnek.

Ezen problémák egyikétől sem idegen Nagy-Britannia.

Többek közt ezért akar az angolszász világ az égvilágon mindenkit térdepeltetni. Hogy valamennyien osztozzunk azokban – az évszázadokon át tartó – emberiesség elleni bűncselekményekben, illetve szabadrablásban, amelyeket nem mi, hanem ők, és csakis ők követtek el a gyarmatjaikon. Látni fogjuk azt is, hogy kezelték a sajátjaikat, és akkor elképzelhetjük, hogy bánhattak azokkal, akiket birodalmi gőgjükben tényleg alacsonyabb rendű alattvalóiknak tekintettek.

A lóvén természetesen soha nem akartak osztozni.

- Legfontosabb az erkölcs, lányok! – mondta a londoni kuplerájban a madám. - És most nézzük a bevételt…

Ebül szerzett jószág azonban ebül is vész el. Amikor a gyarmattartók hazavitték őket a szigetekre, az olcsó munkaerő rögtön látta, hol fial az ő pénze. És úgy döntöttek, visszaveszik… Nem jártak nemátalakító műtétekre, nem érdekelte őket az LMBTQIA, a társadalommérnökösködés, a klímaszorongás: azt meghagyták a hülye angoloknak. Vagy angol hülyéknek. Ahogy tetszik, Shakespeare után szabadon. Ők csak szaporodni akartak, és ez annyira sikerült nekik, hogy az elmúlt öt év leggyakoribb újszülött fiú neve a Mohamed lett az Egyesült Királyságban.

(Zárójel. A BBC, azaz a tisztességes tájékoztatás hazájában maguknak hazudnak a legjobban. A hivatalos statisztikákban az Olivér a legnépszerűbb név. De csak azért, mert a Muhammadot, a Mohammedet és a Mohammadot külön-külön számolja a kormányzat.)

Az a kormányzat, amelyiket a tavaly óta Rishi Sunak, a Konzervatív Párt(?) elnöke, az Egyesült Királyság első migrációs hátterű és hindu vallású miniszterelnöke vezet.

A minap pedig az elszakadásért küzdő Skót Nemzeti Párt(?) elnökének azt a Humza Yousafot választották, akinek apja – annak idején – Pakisztánból emigrált családjával Glasgowba. Muszlim vallású fia most Skócia miniszterelnöke lesz.

Mindkét miniszterelnök a Pandzsáb tartományból származik.

Skócia legutóbbi szabadságharcosát, a rettenthetetlen Sir William Wallace-ot egy rövidebb jogvita után kivitték a tárgyalóteremből, meztelenre vetkőztették és egy ló farkához kötözve a smithfieldi piactéren addig vonszolták, amíg majdnem belehalt. Ezután humánusan megcsonkították, megnyúzták, lefejezték és felnégyelték. Fejét a London Bridge-re tűzték ki, végtagjai közül az egyiket Newcastle-ben, a másikat Berwickben, a harmadikat Stirlingben, a negyediket pedig a skóciai Perthben függesztették ki. 

Lefogadom, nem gondolta volna, hogy röpke hétszáz évvel később az Akadémia öt Oscar-díjjal jutalmazza a produkciót.

Mint ahogy néhány éve még senki sem gondolta volna, hogy egy brit területvitát egy hindu és egy muszlim vallású pandzsábi bevándorló fog lebonyolítani Londonban. 

Pont, mint '47-ben. A történelem valóban ismétli önmagát. A különbség csak annyi, hogy ezúttal nem a Pandzsáb tartományt, hanem Skóciát és Angliát osztják fel maguk között.

(Zárójel. A tárgyalásokra nyilvánvalóan Sadiq Khan pakisztáni származású londoni polgármester irodájában kerül sor.)

És azt sem gondoltuk volna, hogy a Rettenthetetlen 2-őt nem Hollywoodban, hanem Bollywoodban fogják forgatni. A főszereplőt pedig nem Mel Gibsonnak, hanem – mondjuk – Ranbir Kapoornak fogják hívni.

भगवान राजा की रक्षा करें, azaz God save the King!

Miért?

„A humor égszínkék celofánjába be lehet csomagolni a napi gondok elnyűtt és véres alkatrészeit.”


Bohumil Hrabal

Adatvédelem

A blog látogatásával kapcsolatban semmilyen információt nem tárolok, ennélfogva nem is osztom meg harmadik féllel. A cookie-k használata bármikor letiltható a böngésző beállításainak módosításával. A tartalmat szerzői jogok védik, hozzájárulásom nélkül nem tehető közzé az online vagy nyomtatott médiában.